Mikä on Bitcoin

Mikä on Bitcoin

Varmasti yleisin kysymys kryptovaluuttauutisia luettaessa kuuluu: mikä on Bitcoin? Bitcoin on kryptovaluutta (toiselta nimeltään virtuaalivaluutta), joka on luotu maksuvälineeksi. Bitcoinilla maksaessa et kuitenkaan tarvitse pankkia tai maksunvälittäjää, vaan rahansiirto tapahtuu suoraan henkilöltä henkilölle ilman välikäsiä. Minkään tahon ei tarvitse hyväksyä tai vahvistaa siirtoa, koska tämä tapahtuu Bitcoinin lohkoketjussa. Näin ollen väärinkäytökset ja huijaukset ovat käytännössä mahdottomia.

Mikä on lohkoketju

Lohkoketju on nimensä mukaisesti pitkä ketjullinen lohkoja, jotka ovat yhteydessä toisiinsa. Lohkoketjun data on kaikille julkista, joten sieltä voidaan aina tarkistaa, toteutuivatko väitetyt siirrot oikeasti. Lohkoissa näkyy kuitenkin vain lähettäjän ja vastaanottajan tilin osoitteet, joten heidän anonymiteettinsä ovat turvassa. Myöskään osoitteiden sisältämää saldoa ei pystytä näkemään mistään. Se on siis kuin julkinen lokikirja, johon ei pystytä lisäämään virheellistä tietoa. Lohkoketjuja pystytään ja tullaan tulevaisuudessa (ja osittain jo nyt) käyttämään myös lukuisiin muihin arkisiin asioihin rahansiirtojen lisäksi.

Miten Bitcoin toimii

Kuten aiemmin mainittu, Bitcoin toimii siis lohkoketjun avulla, mutta entä käytännön toiminta? Kuka ylläpitää lohkoketjua ja kuka sen maksaa?

Lohkoketjua ylläpitävät niin kutsutut louhijat, joiden huipputehokkaat tietokoneet pyrkivät ratkomaan algoritmeja saadakseen louhintapalkkion. Näiden tietokoneiden teho vastaa usean kymmenen miljardin pöytätietokoneen tehoa ja ne kaikki osallistuvat lohkoketjun ylläpitämiseen. Tästä he saavat aina algoritmin ratkaisua vastaan palkkion, jonka avulla he rahoittavat toimintansa. Kun ratkaisu algoritmiin on löydetty, täytetään se lohko rahansiirtojen kirjauksella ja siirrytään seuraavaan lohkoon.

Bitcoin dollariksi
Bitcoin on vaihdannan väline.

Miksi ostaa Bitcoinia

Nyt kun kaikille on tuttua, mikä Bitcoin on, pääsemme puhumaan Bitcoinin pääasiallisesta edusta. Kaikille tuttu termi inflaatio eli rahan ostovoiman heikkeneminen lienee pääasiallinen syy ihmisten kiinnostukseen. Keskuspankeilla on hyvin pitkälti diktaattorimainen valta päättää rahan lisäämisestä kiertoon, jolloin rahan arvo heikkenee. Tätä myös tapahtuu aivan liiallisissa määrin esimerkiksi Euroopan Keskuspankin toimesta. Bitcoinilla samaa ongelmaa ei kuitenkaan ole (tai tule ikinä olemaan). Sen inflaatio on vakioitu ja se on kaikkien tiedossa jo etukäteen. Bitcoineja tullaan laskemaan liikkeelle tasan 21 miljoonaa kappaletta ikinä ja siihen on enää muutama miljoona matkaa. Tuo luku on ja pysyy, eikä sitä pystytä manipuloimaan yhdenkään maan velkakriisien tai talouden keinoelvytyksen vuoksi.

Mistä voin ostaa Bitcoinia

Usein kysymystä “Mikä on Bitcoin?” seuraa kysymys Bitcoinin ostamisesta. Kirjoitimmekin kattavan ohjeen Bitcoinien ostamiseen. Yhteenvetona suosituksemme on käyttää Northcryptoa. Tässä myös tarkempi opas miten ostaa Bitcoineja.